Светите места на Югозапада – Рилски и Роженски манастири, Рупите, с. Златолист

Автобус
3 дни / 2 нощувки
от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма по дни
 
Ден 1

Отпътуване от съответния град в съответния час към Рилски манастир.
Рилският манастир е един от най-големите културни паметници в България, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула - Хрельовата кула, на чийто връх се намира параклисът „Свето Преображение“ с ценни фрески от XIV век.
В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи, а в музея могат да се видят много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.
На около 30-40 мин. пеша от манастирската сграда по маркиран маршрут може да се посетят обителта и гроба на св. Иван Рилски и параклиса.
Продължаваме към Благоевград, където следва настаняване в хотел, свободно време и нощувка.


Ден 2

Закуска. Отпътуваме към местността Рупите. Мястото е придобило широка популярност, благодарение на най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова - Ванга. През 1992 г. пророчицата построява храм-паметника „Света Петка Българска”, превърнал се в място за поклонение на хиляди хора. Твърди се, че тук съкровените желания се сбъдват и много от поклонниците оставят написаните на листче молби в храма. Друга забележителност тук е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан, кратерът на който е мястото, където се разполага днес храмът. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от античния град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр. Хр.
Отпътуване за Роженски манастир "Рождество Богородично", който е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Той е един от малкото средновековни храмове, достигнали до наши дни във вид, близък до първоначалния, запазил автентичната си архитектура и монументална живопис. Обителта е дом на чудотворната икона „Света Богородица Вратарница (Портаитиса) Иверска“. Разположен е върху билото на висок хълм с изглед към върховете на Пирин и Беласица, обгърнат от знаменитите Мелнишки пирамиди. Роженският манастир и църквата „Св. Рождество Богородично” днес са най-големите в Пиринския край. До манастира е погребан легендарния български войвода Яне Сандански.
Връщаме се в Мелник. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей. Мелник е съчетание от невероятна природа - скали, скупчени около къщи върху хълмовете, легендарна история, култура и вино. Ще посетим Кордопуловата къща на Балканския полуостров, която е най-голямата възрожденска къща, запазена и до днес. Била е построена през 1754 година от гръцкия търговец Кордопулос, специално за произвоствто, съхранение и търговия с вино.
Настаняване в хотел в Мелник. Свободно време. Нощувка.


Ден 3

Закуска. Отпътуваме към село Златолист, където в храм "Св. Георги" е погребана Преподобна Стойна. Селото се намира в подножието на Пирин планина и пътят до него е в много лошо състояние, възможен е и кратък пешеходен преход. Храмът е построен през 1857 година, а е изрисуван няколко години по-късно от 11-годишния Теофил Минов. Стенописите са необикновени и озадачаващи - гола жена и дявол с арбалет; дявол, впрегнал човек в каруца, светец с глава на кон. Но хиляди хора се стичат към Златолист най-вече, за да се поклонят пред гроба на пророчицата Преподобна Стойна. С трудно детство, ослепяла след боледуване от шарка, Стойна дошла като монахиня в църквата, пророкувала и помагала на много хора. Отива си от този свят на 50-годишна възраст и е погребана в храма, в средата на който, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Вярва се, че има лечебно излъчване, когато стъпиш върху нея. В двора на църквата има вековно дърво - чинар, за единия клон на което са вързани две люлки. Смята се, че дървото също е лечебно, а ако млада жена се полюлее на люлката, ще се излекува от безплодие. Наблизо е и "кладенецът на желанията". Чудодейните места на това място не са малко. Някои записват желанията си и оставят листчетата на втория етаж в стаята на Стойна или на чинара. Казват, че всеки сам усеща на кое магично място да се довери. Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата „Св. Георги“ в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Продълаваме за село Дорково, където ще посетим Природонаучния музей „Диорама плиоценски парк“, в който са изложени находки, датирани към епохата на Плиоцена, открити при разкопките на палеонтологичното находище, в местността Кокалите, близо до селото. Единственият по рода си музей на Балканите грабва вниманието още с вида на сградата си, вътре може да се види статуя на мастодонт, възстановка на фауната в субтропичните гори, каквито е имало по нашите земи преди пет милиона години. Той става реалност, благодарение на откритото на малка площ в района най-голямо палеонтологично находище с над 600 кости от близо 30 вида животни. Те датират от ранния плиоцен, период, от който други такива находища не са открити. Време за разглеждане и снимки. Отпътуване обратно.

 

 

Град на отпътуване Място Час
Попово автогарата  05:00 ч.
Сливен бензиностанция Еко - Дамарски мост 06:00 ч.
Нова Загора спирка кръгово 06:30 ч.
Стара Загора паркинг жп гара 07:00 ч.
Чирпан спирка център 07:30 ч.
 

ВАЖНО:
*Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в офиса преди отпътуване!
*При някои от допълнителните екскурзии е възможно ползване на градски транспорт.
*Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси.
*Музеите изискват документ за самоличност при ползване на намаление.
*Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
*Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
*Внасяне на 30% капаро;
*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване;
*Цената е валидна при група от минимум 30 човека;
*Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи - 7 дни преди датата на отпътуване.

ЗАБЕЛЕЖКИ:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗК „Лев Инс” е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 7 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.

ТО има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма, с полица            № 13062110000071, валидна до 23.01.2022 г., издадена от ЗК „Лев Инс” АД

*Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
*Една нощувка със закуска в хотел 2*/3* в Благоевград;
*Една нощувка със закуска в хотел 2*/3*в Мелник;
*Водач по време на пътуването и престоя.
*Входни такси на посещаваните обекти по маршрута;
*Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма;
*Разходи от личен характер.

Календар